Zo ga je om met je afhankelijkheid van IT

by | Jan 6, 2021 | Artikelen

We worden steeds afhankelijker van IT. De huidige pandemie toont eens te meer aan hoe afhankelijk we van IT-systemen geworden zijn. Het wordt tegenwoordig domweg niet meer geaccepteerd dat IT-systemen niet voorbereid zijn op zoiets onverwachts als het wereldwijde Covid-19. Dat blijkt ook wel uit de analyse die het ministerie van VWS heeft laten uitvoeren op de IT-keten voor de bestrijding van de Corona. Omdat iedereen tegenwoordig weet wat IT voor hen kan betekenen, worden mindere oplossingen niet meer geaccepteerd. Niet door klanten, niet door gebruikers en niet door de Nederlandse burger.

Iemand schreef op tweakers.net: “Goed, maar als vorig jaar de overheid een groot IT-project gestart had om een fenomenaal schaalbare infrastructuur voor een pandemie te maken had iedereen het hier belachelijk gevonden.” In een reactie op mijn post schreef iemand op LinkedIn daarover: “Net als de Deltawerken moet IT aan lage kans hoog risico-eisen voldoen. Dus zou een pandemie altijd onderdeel moeten zijn van de beschikbare software voor gezondheidszorg.”

Dat is de spijker op zijn kop. Zo moet je omgaan met je afhankelijkheid van IT. Breng je risico’s in kaart. Bij Kaderbreed werken we vaak met Failure Modes and Effects Analysis (FMEA).

De basis hiervoor kan je in 1 uur leggen:

  • Houd een gestructureerde brainstorm waarin een team van mensen nadenkt over wat er fout kan gaan met IT. Breng mensen samen uit verschillende werkomgevingen en disciplines. FMEA werkt het beste in een samenstelling uit zoveel mogelijk disciplines;
  • Breng van elke mogelijke fout in kaart (bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot 5):
    • hoe ernstig ze zijn;
    • hoe vaak ze voorkomen;
    • hoe waarschijnlijk het is dat ze worden opgemerkt als ze zich voor doen;
  • Richt verbeterinitiatieven op de fouten die het vaakst voorkomen, ernstig zijn als ze zich voordoen, en waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze worden herkend.

Bij Kaderbreed zetten we zo’n FMEA uiteraard graag voor je op. Inclusief voorbereiding is dat met één consultant in een dag te doen. Hoe dat in zijn wek gaat is hier beschreven.

Lees ook deze artikelen

Het luikje bij de chinees

Het luikje bij de chinees

Je kent het vast wel. Je ziet het steeds minder. Maar ik vind het een mooie vergelijking. Het luikje bij de afhaalchinees. De grote vraag is natuurlijk: "Wat gebeurt daar achter dat luikje?" De  vergelijking met IT werd gebruikt door een architect. Toen hij een...

Assumption is the mother of all fuckups

Assumption is the mother of all fuckups

Assumption is the mother of all fuckups. Het is een veelgehoorde uitspraak in IT. En terecht, want een misverstand is snel geboren. Als je het verkeerde IP-adres intikt, gaat het gewoon niet werken. Zeker als systemen met elkaar moeten communiceren. Dat weten IT’ers...

Share This